Specialisten

Hypotheekadviseur John Smit gaat voor zijn klanten door het vuur

“Het is fantastisch werk wat ik doe: mensen ontzorgen bij de financiering van een woning totdat ze bij de notaris zitten voor het koopcontract. En ik schuw ook de lastige gevallen niet. Omdat ik als adviseur onafhankelijk ben, kan ik de mogelijkheden bij alle geldverstrekkers onderzoeken. En daarbij ga ik graag een stapje verder dan gebruikelijk. Ik ga echt voor mijn klanten door het vuur.”

Het is een uitspraak die kenmerkend is voor John Smit, zelfstandig hypotheekadviseur namens AFD Adviesgroep. Hij is een gedreven hypothecair planner die er eer in legt om het beste resultaat voor zijn klanten uit het vuur te slepen. “Dat is echt mijn grootste drijfveer, Daar ligt ook mijn kracht: ik ben voor honderd procent hypotheekadviseur. Natuurlijk kunnen mensen mij ook inschakelen voor zaken die in het verlengde daarvan liggen, maar het regelen van de beste hypotheek, toegespitst op de huidige situatie en toekomstverwachtingen van elke klant, dat is echt mijn core-business. Ik geniet er elke dag van om daarmee bezig te zijn.”

Passie

Die passie is ook kenmerkend voor zijn loopbaan. “De AFD Adviesgroep bestaat als organisatie veertig jaar. Ik werk er nu 12 jaar, heb een drietal jaren als loondienstadviseur gewerkt en kon binnen het bedrijf opklimmen tot een managers- en directeursfunctie. Vervolgens heb ik bewust gekozen voor deze invulling. Dit ligt mij het beste: het contact met klanten, hen adviseren en informeren om zo gezamenlijk tot de beste keuze te komen.”

Die ‘beste keuze’ maakt de klant uiteindelijk zelf, stelt hij. “Ik houd hem of haar als het ware een spiegel voor. Ik inventariseer de omstandigheden, wensen en voorwaarden, en kijk daarbij vooral ook naar de lange termijn. Als je bijvoorbeeld in gesprek bent over de termijn waarop je de rente wilt vastzetten, moet je ook kijken naar wat je op termijn wilt met je woning: weet je nu al dat je op latere leeftijd kleiner wilt gaan wonen of kies je er juist voor om zo lang mogelijk in het huis van je dromen te blijven? En wat voor situatie ontstaat er bij onvoorziene tegenslagen in het leven: een scheiding, het overlijden van je partner, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid? Kun je ook dan de maandlasten nog opbrengen? Hoe kijk je aan tegen je pensioenvoorziening? Het zijn allemaal zaken om al in een vroeg stadium rekening mee te houden. Ze bepalen mede je aflossingsvorm en je rentevaste periode.”

Het resulteert in een financieel totaaladvies: een hypotheekadvies in combinatie met oplossingen bij eventuele risico's, dat volledig is toegesneden op de persoonlijke omstandigheden en wensen.

100 % onafhankelijk

Net als AFD Adviesgroep als geheel geldt ook voor John Smit dat hij niet gebonden is aan welke geldverstrekker dan ook. “Als 100 procent onafhankelijk hypotheekadviseur kan ik aankloppen bij elke bank, verzekeringsmaatschappij of pensioenfonds. Ook de buitenlandse partijen zitten in het assortiment. Dat geeft mij de ruimte om te zoeken naar de best passende oplossing. Sommige klanten willen vooral ontzorgd worden en vragen mij om het door mij gekozen advies uit te voeren. Maar meestal leg ik meerdere opties naast elkaar, met verschillende rentepercentages, voorwaarden en toekomstperspectieven. Ik geef er ook altijd een ‘beste advies’ bij, maar als iemand zijn rente niet tien of twintig, maar dertig jaar wil vastleggen, heeft hij daar de vrije hand in. Maar ik maak wel alle keuzemogelijkheden inzichtelijk.”

Creatieve oplossingen

Een hypotheek is altijd maatwerk, weet John als geen ander. “Het maakt nogal wat uit of je in loondienst werkt, een tijdelijk dienstverband hebt met of zonder intentie van verlenging, of een ondernemer met een eigen BV. Een ondernemer die twee jaar zelfstandig werkt, zal het minder gemakkelijk krijgen bij het vinden van een hypothecaire lening voor een huis. Misschien krijg ik enkele malen nul op het rekest, maar ik onderhandel of zoek dan net zo lang door tot ik een goede offerte kan overleggen. Ik schets, in overleg met de boekhouder, een realistische toekomstverwachting van het inkomen en ga op zoek naar een passende oplossing.”

Hoe hij dat doet? “Door creatieve oplossingen te bedenken op basis van reële inschattingen. Dat is voor banken niet altijd aantrekkelijk; ik snijd daarmee soms in hun marge. Maar de klant is mijn opdrachtgever, niet de bank. Ik word betaald om zijn belangen zo goed mogelijk te behartigen. En dus probeer ik voor hem het maximale eruit te slepen.”

Daarnaast is snelheid van werken een kenmerk van de dienstverlening van John Smit. “Het is belangrijk dat klanten snel weten waar ze aan toe zijn. Je wilt in betrekkelijk korte tijd duidelijkheid over je hypotheek en je mogelijkheden. Ik houd van snel – maar niet overhaast – schakelen met de klant. Dat geeft rust, en de tijd om in een beslissende periode van zijn leven andere belangrijke zaken te regelen.”

John Smit, hypotheekadviseur AFD Adviesgroep,
T 06 2292 6588 / johnsmit@afdadviesgroep.nl

 

Wil je meer weten?

Vul onderstaand formulier in, dan nemen we zo snel mogelijk contact op.